Cum nu trebuie sa alegem un manager… | Doctorel blog

Cum nu trebuie sa alegem un manager…

O problema care exista in opinia mea la toate nivelurile, atat in mediul privat cat si in cel de stat si in administratie. Tot vehiculam ideea conform careia este nevoie de specialisti, nu de oameni inregimentati politic. Perfect adevarat, sunt in intregime de acord. Dar cum punem asta in practica?
Daca va fi pus un medic extrem de capabil, recunoscut pentru trecutul sau medical in fruntea Ministerului Sanatatii, toata lumea va fi multumita. E corect?
Daca va fi pus un profesor, universitar de preferat, extrem de capabil, recunoscut pentru meritele sale profesionale, in fruntea Ministerului Invatamantului, toata lumea va fi multumita. E corect?
Si asa mai departe…
Opinia mea este ca nu este nimic mai fals. Calitatile profesionale ale unei persoane nu implica sub nici o forma abilitati manageriale specifice unei functii de o asemenea importanta. Poti sa fi un specialist extraordinar in domeniul tau de activitate, dar sa fi nul ca si lider. Si pot afirma ca aceasta situatie este cel mai des intalnita. Astfel, daca o mare parte din viata ai dedicat-o profesiei, toate eforturile sunt canalizate pe dezvoltare profesionala, in nisa ta de activitate, probabil ca alte aspecte le-ai neglijat si nu le-ai avut in vedere niciodata.
Si atunci de ce sa ajungi Lider? Poate din cauza „prostiei ca incremenire in proiect”, vorba unui filosof.
De ce mai avem facultate de management? Ce facem cu absolventii acestor facultati, daca medici, profesori, contabili, juristi, psihologi, ajung in posturi de conducere?
Sigur ca pot exista exceptii. Dar sunt destul de rare.

Both comments and pings are currently closed.

Comentariile sunt blocate.