Statul la vase – un exemplu de sincretism religios | Doctorel blog

Statul la vase – un exemplu de sincretism religios

Daca urasc ceva cu adevarat pe lumea asta, atunci asta este manipularea, de orice fel ar fi ea. Desigur ca nu toti au timp, capabilitati, interes, sa se informeze obiectiv asupra diverselor subiecte vehiculate in lumea asta larga, dar cu toate astea consider ca toata lumea merita o informare corecta, netendentioasa, nemanipulatoare.
In acest context, un subiect care ma preocupa deseori este folclorul romanesc. Nu pentru ca as iubi in mod deosebit folclorul, ci pentru ca ma dispera imixtiunea bisericii ortodoxe in el. Ca urmare, de multe ori cand vad si aud diferite manifestari culturale stravechi, incerc sa gasesc si sa interpretez, sa identific cat e neaos si original si de unde a inceput varianta remix(DJ-ul fiind biserica ortodoxa).
Toate astea pentru ca mi se pare de neacceptat ca biserica ortodoxa sa infesteze, si mai apoi sa inglobeze orice manifestare culturala a poporului roman. Ca mai apoi sa aclame in gura mare: „suntem ortodocsi de 2000 de ani”
Pe aceasta tema, am incercat sa analizez si un obicei popular intalnit in judetul Alba comuna Sugag, „reinviat” dupa multa vreme, respectiv „Statul la vase”.
Foarte pe scurt: in a doua zi de Paste, imbracati in costume populare frumos impodobite, tinerii casatoriti primesc felicitarile rudelor, ale prietenilor si ale celor apropiati, care le ofera cadouri, in special vase, pentru a fi folosite in propria lor gospodarie. Gestul se considera un ajutor pentru intemeierea noii familii. In schimb, tinerii ii cinstesc pe toti cu un pahar cu tuica, vin, cozonaci, prajituri si ciocnesc oua rosii, dupa obicei. Totul se face bineinteles, insotit de preoti si de slujba de rigoare de binecuvantare.
Si acum interpretarea mea. Nu pot garanta ca este cea corecta, dar sunt aproape sigur 🙂
In simbolistica ancestrala, vasul este asimilat pantecului femeii, uterului, iar vasul plin reprezinta pantecul cu rod (pe aceasta idee merge si asocierea des intalnita intre Potirul Sf. Graal si uterul Mariei Magdalena, asociere care, prin implicatiile devastatoare asupra crestinismului, face sa fiarba creierul popilor :)).
Faptul ca la aceasta sarbatoare personajele principale sunt cuplurile casatorite de cel mult un an de zile, iar ele primesc vase, in primul rand de la nasii lor, apoi de la ceilalti sateni, eu il consider un ritual stramosesc de imbunare al unei zeitati de mult uitate a reproducerii. Cuplul are nevoie de copii, femeia are nevoie de rod, vasul plin este solicitarea adusa zeului pentru ca, prin asociere simbolica si pantecul mamei sa devina purtator de rod. Simplu, clar la obiect. Tinerele familii multumesc satenilor pentru intentia buna si suportul ritualic oferit, si ii cinstesc pe toti.
Ca mai apoi si-a bagat nasul si biserica ortodoxa, a inceput sa tina si-o slujba, a mutat sarbatoarea in a doua zi de Paste, ca oamenii au uitat sursele primitive ale credintelor stramosesti si in prezent isi inchipuie ca totul vine de la dumnezeul biblic, asta este o alta, neplacuta si nedorita, poveste.

Both comments and pings are currently closed.

Comentariile sunt blocate.